A projekt bemutatása

Hátrányos településen élők esélyeinek növelése szakmai tréningekkel című 2008. 04. 14-én beadott
NCA-CIV-08-A-0244 azonosító számú projekt

 

A projekt indokoltsága: a MINŐIES Alapítvány 2008. március folyamán több BAZ megyei településen szervezett Női Kistérségi Fórumot, azzal a céllal, hogy megismerjük a vidéki településen élők helyi igényeit.
Ezen rendezvénysorozatról hallva az ARTE vezetője megkereste Alapítványunkat, hogy ott, Fonyban is tartsuk meg a Fórumot.

Előzetes felmérést készítettünk civil, non-profit szervezetek tagjai, önkéntesei között, akik részt vettek a 2008. március 13-ai Fórumon (ide kattintva megtekintheti!) és az volt a kérésük, hogy szakmai képzéseket, tréningeket helyben szervezzünk nekik.
Így megfogalmaztuk, hogy számukra mely képzések nyújtanának segítséget, támogatást az eredményes civil megerősödéshez.

A pályázat Kollégiumi értékelése: A Kollégium értékelési szempontjai alapján támogatásra került. A maximális 40-ből elért pontszáma 38, a Kollégium által megállapított támogatási határ 36 pont. Eredetileg pályáztatott összeg: 3.756.100Ft, elnyert összeg: 3.004.880Ft.

A projekt általános célkitűzése, rövid leírása: az ARTE – Abaúji Regionális Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve, partnerségben hozzájáruljon a magyar demokrácia fejlődéséhez, segítse a civil szervezetek létrejöttét, megerősödését és működésük stabillá válását 5×12 órás szakmai tréning (önismeret, munkaerő-piaci, jogi ismeretek, non-profit szervezetek gazdálkodása, forrásteremtés és pályázatírás) megtartásával, illetve tananyagok biztosításával.

A moduláris tréningeken kívül tanácsadói napokat is tartunk: minden tréningelemhez egy-egy nap személyes és folyamatos internetes konzultációt biztosítunk.

A célcsoport sajátosságait figyelembe véve a szakmai tréningsorozat gyakorlatorientált és interaktív tréningekkel kombinált. Célunk, hogy a résztvevők az információn túl kapcsolatot és hálózatot építsenek egymással, korszerű információ-kommunikációs technikákat sajátítsanak el és ismereteket szerezzenek.

A célcsoport: a hátrányos helyzetű településekből álló, Abaúj-Hegyköz Kistérség, Fony, Boldogkőváralja és a környező települések leendő és már működő civil szervezetek tagjai és önkéntesei, 17- 20 fő.

A projekt megvalósítása: 2008. november 01. és 2009. április 30. napja között.

A tréning sorozat időütemezése és tematikája:

2008. november – december hónap előkészítés: a résztvevők toborzása, az 5 tréningelem elméleti anyagának kidolgozása, honlapra feltétele, a munkafüzetek összeállítása és kinyomtatása.

2009. január 1-től – április 30-ig: A tréning sorozat megvalósítása, 4 hónapon keresztül 10 alkalommal az alábbi témákban tartunk tréninget:
1. Önismereti modul 2×6 óra
2. Munkaerő-piaci ismeretek 2×6 óra
3. Non-profit szervezetek gazdálkodása 2×6 óra
4. Jogi ismeretek 2×6 óra
5. Forrásteremtés, pályázatírás 2×6 óra
A program zárása.

Várható eredmények, indikátorok: 
- 5 db min. 30 oldalas tréningmunkafüzet
- 5 db. elméleti tananyag a MINŐIES Alapítvány honlapján elektronikusan elérhető és letölthető formában, illetve CD/DVD-n is kézbe kapják a résztvevők
- 5 db. 2×6 órás tréningelem
- 5 db. egynapos személyes konzultáció
- folyamatos Internet tanácsadás, konzultációs lehetőség
- 17-20 fő tréning és tanácsadói résztvevő
- civil, nonprofit szervezet tagjainak, önkénteseinek megerősítése

Alkalmazott módszerek, technikák: a módszerek szinergiájára helyezve a hangsúlyt „tréning, coaching, consulting” technikákat alkalmazunk.

Tervezett programunk költséghatékonysága:
- 120 órás tréning,
- 30 órás személyes konzultáció,
- folyamatos on-line tanácsadás.

A szakmai tréning és konzultáció költsége: 187.800 Ft/fő.